Telefon

0252 313 33 53

Haşlanmış mısırın %73’ü sudur ve  100 gramında 96 kalori bulunur. Ayrıca; 4,5 gr şeker, 21 gram karbonhidrat, 1,5 gram yağ, 3,4 gram protein, 2496 IU A vitamini, 18 mg kalsiyum, 10 mg magnezyum ve 33 mg sodyum, 2,4 gr lif, 0,02 gram omega-3 ve 0,59 gr  omega-6 yağ asiti içermektedir.   

Bir bardak haşlanmış  mısır da 107 kalori bulunmaktadır. Bir dilim ekmekle eşdeğer kaloriye sahiptir.

mısır, mısırın faydaları, corn, mısırın besin değeri, mısırın kalorisi

Mısır, Meksika ve Orta Amerika kökenli olduğu bilinen bir tahıl ürünüdür. Mısır iki metreye kadar uzayabilen saplarda yetişir. Mısırın koçanında ipeksi ipler bulunmaktadır. Mısırın en popüleri sarı taneli olanıdır fakat günümüzde mısırın kırmızı, kahverengi ve mor tanelileri de vardır. Mısırın tanelerinden ayrıca yağ üretilmektedir. Mısır içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Tam bir potasyum deposudur, zengin miktarda karbonhidrat içermektedir. Protein açısından da zengin olan mısır doymamış yağlar ve sodyum da içerir. Kalsiyum ve demir içeren mısır, kalsiyum açısından çok zengin olmamasına rağmen vücudun ihtiyaç duyduğu çok az bir kısmı karşılayabilir. Bunun dışında magnezyum içermektedir. Mısır ayrıca B-6 ve B-12 vitaminleri açısından zengindir.

Whole-grain corn is as healthy as any cereal grain, rich in fiber and many vitamins, minerals, and antioxidants.

Despite the sugar content of sweet corn, it is not a high-glycemic food, ranking low or medium on the glycemic index (3).

Mısır, yüksek lif ve birçok vitamin içeriğinden dolayı sayısız faydaya sahiptir. Bu yüzden mısırın tek bir şeye faydası vardır demek yanlış olur. Mısır potasyum deposudur, kalsiyum, demir, protein, sodyum B-6 ve B12 vitaminleri içerir.

Türkiye’de büyük bir tahıl bitkisi olan, mısır ülkemizde de çok sık olarak tüketilen bir bitkidir. Mısır  deyince aklımıza yazın yetişen dallarında püskülüyle  ve uzun boyuyla çok güzel duran bir tahıl çeşididir. Mısırın farklı çekirdeklerinden ayrıca yağ üretilmektedir. Mısır içerdiği vitamin ve mineraller aracılığı ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar. İnsan, vücuduna tam bir potasyum deposu olan, mısır zengin miktarda karbonhidrat içermektedir. Protein açısından zengin olan mısır doymamış yağlar ve sodyum da içermektedir. Kalsiyum ve demir içeren mısır, kalsiyum açısından çok zengin olmasına rağmen vücudun ihtiyaç duyduğu çok az bir kısmı karşılayabilir.  Mısır  mineral ve vitaminleri açısından daha zengindir. Mısırın harika lezzeti ve çok yaygın olarak yemeklerde tüketimi dışında mısırın sağlık açısından da çok fazla faydası vardır. Mısır sindirim sistemi için çok önemli bir besindir. Mısır mevsiminde çok tüketilen,  gerek haşlaması gerekse, közde patlamışı görünüm açısından da mükemmeldir. Bu özelliğinden dolayı vücutta kolesterol, emilimine yardımcı olur.

Mısırın içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, saç sağlığı için büyük önem taşır, bunların yanında diğer mineral ve vitaminler sayesinde saç diplerini sağlamlaştırır ve saça yumuşaklık kazandırır.

Mısırın Faydaları

Mısırın faydaları saymakla bitmiyor. Fakat her şey gibi fazla mısır tüketiminin de zarar vereceğini unutmayın.

Mısır, kalbe iyi gelir: Mısır, optimal yağ asidi içeriğinden dolayı kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylelikle damarların tıkanmasını engeller ve kan basıncının da sağlıklı bir seviyede tutarak felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Mısır, güçlü bir bağ dokusu sağlar: Mısır bağ dokusunu güçlendiren mineraller  ve manganez içermektedir. Bir bardak mısır günlük  manganez ihtiyacının %12’sini sağlar. Ayrıca mısırın içerdiği; demir, bakır, fosfor gibi maddeler de bağ dokusu sağlığı için önemlidir. Bu besinler, kemik formunun bozulmasını engeller

Mısır göz sağlığını korur: Mısır taneleri görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidler ismindeki maddeleri içermekle birlikte yine içinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.

Mısır sindirim sistemine iyi gelir: Mısırın faydaları içinde en belirgini sahip olduğu yüksek lif içeriğinin vücutta kolesterol emilimine yardımcı olmasıdır. Buna bağlı olarak bağırsak sorunlarına engel olabilir.  Üstelik dışkılamayı kolaylaştırdığı için kilo vermeyi kolay hale getiren mısır, aynı zamanda hemoroid ve kolon kanserini önlemeye de yardımcı olur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *